Bodhi Parkinson Boksen is een groepstraining voor personen met de ziekte van Parkinson of een vorm van parkinsonisme. Per trainingsmoment is ruimte voor 10 personen en een training duurt 60 minuten. Je traint altijd op je eigen niveau.

Wat is Parkinson Boksen?

Parkinson Boksen is niet hetzelfde als ‘gewoon’ boksen. Het is een non-contact sport; de deelnemers stoten niet op het lichaam maar op de bokszak, pads, stootkussens of bij elkaar in de handschoenen. Oefeningen om te boksen worden afgewisseld met functionele oefeningen. De training is gericht op het uitvoeren van dubbeltaken, het verbeteren van balans, het vergroten van kracht, het oefenen met zowel fijne motoriek als grote motoriek, coördinatie en meer.

Sporten is een medicijn

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat boksen een positieve invloed heeft op de klachten en het verloop van Parkinson. Je bokst jezelf als het ware uit de hoek van de patiënt. Neuroloog Bas Bloem, hoogleraar Neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc, is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van de ziekte van Parkinson. Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met Parkinson. Omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk, het uitvoeren van dubbeltaken. “Sporten is een medicijn.” zo stelt Bloem.

Wat kan je verwachten tijdens Bodhi Parkinson Boksen?

Je begint met een uitgebreide warming-up om het lichaam voor te bereiden op de training, daarna mogen de bokshandschoenen aan. Tijdens de training doe je oefeningen waarbij je je hele lichaam nodig hebt en oefenen we met het uitvoeren van dubbeltaken. Tussendoor krijg je gelegenheid voor korte rustmomenten om bijvoorbeeld water te drinken en eventuele medicatie in te nemen. Je sluit de les meestal af met een Bodhi Gym toetje™ en tot slot een cooling-down om het lichaam weer naar rustniveau te brengen. We begeleiden en motiveren alle deelnemers om het beste uit zichzelf te halen!

Na de training zijn de deelnemers van Bodhi Parkinson Boksen welkom voor koffie of thee. Dit is niet verplicht, maar vinden wij erg gezellig om elkaar beter te leren kennen.

Praktische informatie en aanmelden

De lestijden zijn:
– dinsdag van 10:00 uur tot 11:00 uur
– woensdag van 10:15 tot 11:15 uur (vanaf medio november ’23)
– donderdag van 10:00 uur tot 11:00 uur
– zondag van 10:45 uur tot 11:45 uur

Wil je meer weten of je aanmelden voor een kennismaking met aansluitend een proefles? Dit is mogelijk op een dinsdag of donderdag. Wil je lid worden na je proefles, dan kan je ook aansluiten op een van de andere dagen. Stuur een bericht via het contactformulier en je ontvangt zo snel mogelijk reactie terug. Bij het afsluiten van een lidmaatschap gelden onze algemene voorwaarden.

De lessen worden verzorgd door trainer Titania. Zij is gecertificeerd sporttrainer voor Parkinson. Titania heeft zowel de e-learning Sporttrainers voor Parkinson van ParkinsonNet en de opleiding tot Parkinson Boxing Coach bij Rock Steady Boxing Europa in 2022 succesvol afgerond.

  • BPB - Boksen op de bokszak
    Boksen op de bokszak

Terug naar home